Meer dan 50 jaar ervaring
Koel apparatuur

5 Tips om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan

Johanneke van der Kooij

Hoezeer u zich er ook van bewust bent, voedselverspilling in de horeca blijft een hardnekkig probleem. Ondanks dat u een strak inkoopbeleid hanteert, is er toch vaak sprake van derving van producten. U bent niet de enige; de jaarlijkse afvalstroom vanuit de horeca bedraagt maar liefst 51.000 ton. We geven u 5 nuttige tips om als horecaondernemer de voedselverspilling in uw restaurant tegen te gaan.

1. Zorg voor een uitgebreide kwaliteitscontrole bij levering

Wanneer de goederen binnenkomen vanaf de groothandel, is het belangrijk dat u de kwaliteit van producten altijd controleert. Wanneer er producten bij zitten die niet aan de hygiënecode van de horeca voldoen (versproducten warmer dan 7 graden Celsius, open verpakkingen, onleesbare etiketten), grijp dan direct in en geef dit door aan uw groothandel. Zo smoort u voedselverspilling in de kiem.

2. Verbeter de houdbaarheid van producten

Vaak valt er qua houdbaarheid nog wel wat te winnen door verse producten op de juiste temperatuur te koelen. Dit geldt voor al uw horeca koel- en vriesapparatuur
Zorg daarnaast dat producten waar mogelijk gevacumeerd worden opgeslagen. Door het vacumeren van producten door middel van een vacuümmachine blijven deze tot wel vijf keer langer vers!

3. Hanteer een overzichtelijke menukaart

Werk met een kleine kaart voor de lunch of het diner. Dit zorgt ervoor dat het voor gasten, maar ook in de keuken overzichtelijk blijft. Veel restaurants werken met een seizoenskaart. Zo houd je een kleinere voorraad aan van verse producten, wat leidt tot een vermindering van derving.

4. Minimaliseer de handelingstijd met je producten

Heeft u in uw horecakeuken al een optimale routing? Hoe minder bewegingen u hoeft te maken voor het bereiden van een gerecht, hoe sneller. En hoe korter u in aanraking komt met een product, hoe beter de kwaliteit die u uw gasten serveert. Werk daarnaast altijd met een koelwerkbank, koelvitrine of saladière, zodat producten ook tijdens de bereiding vers blijven. Dit verkleint ook de kans dat gasten gerechten terugsturen naar de keuken.

5. Maak je personeel bewust van voedselverspilling

Last but not least: zorg ervoor dat uw personeel zich bewust is van de voedselverspilling die gaande is in uw horecazaak. Steek hier tijd en energie in: laat ze zien waar het misgaat. Denk eraan om ze te (laten) trainen in kennis over voedselverspilling en geef ze tips en tricks om dit waar mogelijk tegen te gaan. Denk hierbij aan zaken als de manier van bereiden en portionering/garnering van gerechten.

Wij wensen u veel succes met het toepassen van deze tips in uw restaurant!

 

Lees ook onze blog 'energie besparen en duurzaamheid in de grootkeuken' voor meer inspiratie om uw keuken te verduurzamen.