Meer dan 50 jaar ervaring
Frituur

Horeca apparatuur - Friteuse

Brigitte van Riet

In deze blogs lichten we verschillende onderdelen uit over apparatuur in uw horeca keuken. In het vorige deel van horeca apparatuur blogs hebben we het gehad over de grill. Deze week met beginnen we met deel vier. In dit deel nemen we de friteuse onder de loep.

Een vrijwel onmisbaar apparaat in de horeca is een friteuse. Een friteuse zien we terug in zo goed als elk restaurant, sportkantine, en natuurlijk de fast food keuken. Vaak worden gerechten geserveerd met friet, waardoor er eigenlijk altijd wel een friteuse aanwezig is in een horeca keuken. Daarnaast wordt er zowel in de wat luxere als in de wat mindere luxere horeca vaak hapjes of ‘bites’ geserveerd. Denk bijvoorbeeld aan gefrituurde garnalen, luxe borrelhapjes en natuurlijk de standaard Hollandse bitterballen.

Naast de eerder vernoemde frituur gerechten zijn er ook nog meer traditionele frituur gerechten. Bijvoorbeeld de typisch Nederlandse oliebol. Ook deze worden gemaakt door een hoeveelheid beslag in een frituurpan te laten bakken.

Hoe werkt een friteuse

Een frituur werkt als volgt; het frituurvet of olie wordt verhit tot de juiste gewenste temperatuur (vaak tussen de 160 en 175 graden). Dit kan door elementen die onder de pan zitten en de warmte overdragen aan de pan of door verwarmingselementen die in de pan zitten en de het vet of de olie direct opwarmen.

Het verschil tussen een kleffe vette hap of een heerlijk krokant hapje zit in de constantheid van de temperatuur. Daarom is de kwaliteit van de friteuse van groot belang voor de kwaliteit die u wilt uitstralen.

Elektrisch of Gas

Veel horeca apparatuur uit de horeca keuken wordt elektrisch of op gas verwarmd. Dit is ook mogelijk bij een friteuse. Waarom zou je kiezen tussen gas of elektrisch? Elektrische apparatuur is in de aanschaf meestal voordeliger dan aardgasgestookte apparatuur. Vaak gebruiken elektrische friteuses echter veel elektriciteit en hebben een grote aansluitcapaciteit. Een friteuse op aardgas is over het algemeen goedkoper in gebruik. Om deze reden zien we over het algemeen gas friteuses vaker terug in de horeca keuken.

Frituren in de horeca

Frituren is een gemakkelijke maar vooral ook sneller manier van garen. Het product is aan alle kanten in contact met het vet, waardoor het gelijkmatig wordt gegaard. Door het product op de juiste contante manier te garen ontstaat er snel een korst die voorkomt dat het product meer vet op neemt.

Tegenwoordig wordt het frituur bakken steeds meer tot culinaire kunst verweven. Met name door de 'Haute Friture’ waar verschillende frietrecepten en sauzen zelf ontwikkeld worden. De recepten en de presentatie hiervan maken deze gerechten tot dé echte friet speciaal.

Hulp bij kiezen

Wij kunnen het ons goed voorstellen dat het kiezen, inrichten en efficiënt maken van uw keuken een hele uitdaging is. Wij helpen u daarom vrijblijvend om uw apparatuur keuze zo goed mogelijk te maken, bel ons op 070-3178181, mail naar [email protected]. Wilt u de apparatuur eens bekijken? Dat kan! Loop gerust eens binnen in onze showroom en laat u adviseren door onze ervaren adviseurs.