Meer dan 50 jaar ervaring
Hoe richt je een horeca keuken in

Hoe richt je een horeca keuken in?

Brigitte van Riet

Als (startende) horeca ondernemer komt er ontzettend veel op u af. Door de vele mogelijkheden kunnen twijfels snel ontstaan. Hoe richt ik mijn horeca keuken goed en effici├źnt in? Hoeveel kost het mij en waar moet een keuken aan voldoen? Zomaar wat belangrijke vragen die worden behandeld in dit blog.

Horeca keuken inrichting

Allereerst is het van belang om na te gaan voor welk concept u uw keuken gaat gebruiken? Begint u bijvoorbeeld een fastfood restaurant, lunchroom of a la carte restaurant? Elke keuken heeft namelijk een andere benadering nodig. Een keuken in een fastfood restaurant is namelijk heel anders dan een a la carte restaurant. Een fastfood restaurant heeft namelijk keukenapparatuur nodig die zeer veel capaciteit aan kan, waar een a la carte restaurant meer baat heeft bij multifunctionele apparatuur om effici├źnt te kunnen werken.

Nadat u uw concept heeft bedacht en uitgewerkt, wordt er nagedacht aan de juiste indeling van de keuken. Hier is een inventarisatie erg belangrijk om uw horeca keuken zo effici├źnt mogelijk in te richten. Met een inventarisatie worden de mogelijkheden besproken binnen uw pand voor bijvoorbeeld een goede afzuiginstallatie, wat belangrijk is voor de gemeente, en of er eventuele mankementen in het pand zitten. Op basis van deze inventarisatie samen met het beoogde aantal zitplaatsen voor uw concept is het nodig dat er een geschikte oplossing bedacht wordt wat betreft apparatuur en inrichting.

Door een goed ontwerp te maken met de juiste afmetingen van uw pand kunt u een zo effici├źnt mogelijke keuken ontwikkelen. Met een goed ontwerp kan er tijdwinst behaald worden, hierdoor levert effici├źntie veel rendement op. U kunt bijvoorbeeld denken waar de beste plek is voor de lokalisering van goederen, de spoelkeuken en de doorgifte, zodat het personeel geen onnodige meters maakt of elkaar in de weg loopt.

Waar moet een horeca keuken aan voldoen?

De inrichting van een horeca keuken heeft ook veel te maken met bepaalde voorwaarden van hygi├źne. Het is belangrijk dat gerechten hygi├źnisch bereidt en opgeslagen kunnen worden in een voorziening met de vereiste producttemperatuur.

Bij het inrichten van een keuken moet dus gebruik gemaakt worden van materialen die goed kunnen worden schoongemaakt en makkelijk te onderhouden zijn. Vaak wordt er gekozen voor RVS (roest vrij staal) materialen, omdat deze makkelijk afwasbaar zijn, roest vast en onverslijtbaar. Een vloer dient een ondoordringbaar en niet-absorberend materiaal gemaakt te zijn, zodat condens- en schimmelvorming uitblijft.

Bovendien dient er voldoende werkruimte beschikbaar te zijn om hygi├źnisch te blijven werken. Zorg voor handwasgelegenheden, ventilatie of afzuiginstallatie en sanitaire voorzieningen. ┬á

Wat kost een horeca keuken?

De prijs van uw horeca keuken hangt geheel af van uw concept, kwaliteit van de keukenapparatuur en de grootte van uw keuken en restaurant. Een keuken kan door een specialist helemaal ingericht worden op basis van uw budget en apparatuur wensen.

Indien u uw keuken gaat verbouwen of wilt uitbreiden zijn er tegenwoordig ook goede lease mogelijkheden. Dit zorgt er voor dat een horeca keuken een stuk betaalbaarder wordt. U hoeft hierdoor geen grote investering te doen, die investering doet u nu in uw eigen gekozen termijnen tegen een lease bedrag per maand. Dit geeft u meer flexibiliteit want u kunt het lease bedrag bijvoorbeeld doorberekenen in de kostprijs.

Hulp bij kiezen

Wij kunnen het ons goed voorstellen dat het kiezen, inrichten en effici├źnt maken van uw keuken een hele uitdaging is. Wij helpen u daarom vrijblijvend om uw apparatuur keuze zo goed mogelijk te maken, bel ons op 070-3178181, mail naar [email protected]. Wilt u de apparatuur eens bekijken? Dat kan! Loop gerust eens binnen in onze showroom en laat u adviseren door onze ervaren adviseurs.