Meer dan 50 jaar ervaring
Afzuigkap

Hoe maak je een professionele keuken schoon?

Wouter van der Zanden

Een horeca keuken schoonmaken is een flink karwei maar wel van groot belang voor de hygiëne van je professionele keuken en alles wat daar gemaakt wordt. Heel belangrijk dus om deze ruimte goed te reinigen! Bij Royal Matic weten we alles over professionele keukens en we geven je dan ook graag tips voor het grondig schoonmaken horeca keuken.

De belangrijkste tips voor een horeca keuken schoonmaken

1. Het maken van ruimte

Om echt goed schoon te kunnen maken moet je ruimte maken. Zet alle verplaatsbare items op 1 centrale plek zodat je een volledig leeg oppervlak hebt om schoon te maken voor een efficiënte reiniging tijdens het schoonmaken van een horeca keuken.

2. Vuile vaat afspoelen

Als je begint aan het schoonmaken van de professionele keuken is het van groot belang - en dit wordt vaak vergeten - de grove resten weg te spoelen van de vuile vaat. Uit onderzoek is gebleken dat vaat die niet eerst gespoeld is, minder schoon uit een vaatwasser komt dan vaat die eerst voorgespoeld is.

3. Schoonvegen van de vloer

Net als bij de vuile vaat maakt het een wereld van verschil als je de vloer die je wilt schrobben eerst schoonveegt. Als je gelijkt begint met schrobben, smeer je als het ware overgebleven etensresten in het rond en eindigt alles in een nat hoopje in het putje.

4. Insprayen van wanden en apparatuur

Wanden en horeca apparatuur lijken in de praktijk bij het schoonmaken van een professionele keuken een van de lastigste karweitjes. Dit komt omdat je er niet goed bij kunt. Onze belangrijkste tip: wacht echt 10 minuten na het insprayen van de wanden en apparatuur en gebruik voldoende water om weg te spoelen. Als je niet genoeg water gebruikt zal het water met de etensrestjes blijven liggen of hangen op rekjes waardoor het aan gaat koeken en een gevarenzone wordt.

Hoe inspireer ik mijn medewerkers om goed schoon te maken?

Een horeca keuken schoonmaken is geen klus voor 1 man alleen. Na een lange dag hard werken hebben je werknemers er misschien niet veel zin in. Mede hierom is het van belang om de werknemers te attenderen op het hygiënisch belang en het eigen voordeel. Zo is het bijvoorbeeld gevaarlijk om op gladde vloeren te werken in verband met het uitglijgevaar en zeg nou zelf: wie begint zijn/haar werkdag nou niet het liefst in een écht schone keuken?

Professionele keukens van Royal Matic

Royal Matic is gespecialiseerd in het realiseren van complete horeca keukens. Van de afzuiginstallatie tot een op maat gemaakte RVS keuken, bij ons ben je aan het juiste adres. Wij bieden:

  • Altijd een doordacht ontwerp
  • Meer dan 50 jaar ervaring
  • Een 24/7 technische dienst
  • Ruim 20.000 producten
  • Eigen montage en serviceteam

Wil je meer weten over alle mogelijkheden die Royal Matic biedt? Dat kan! Bel ons op 070 317 8181 of mail naar info@royalmatic.nl en laat u adviseren door onze ervaren adviseurs.