Meer dan 50 jaar ervaring

Wat heb je allemaal nodig in een horeca keuken?

Wouter van der Zanden

Je gaat een horeca keuken inrichten of renoveren en vraagt je af: wat heb je allemaal nodig in een horeca keuken? Geen enkele horeca keuken is hetzelfde. Je hebt te maken met grootte, ruimte-indeling en doeleinden die voor elk restaurant anders zijn. Een sportkantine is aanzienlijk anders dan een toprestaurant die a la carte aanbiedt. Een standaardlijst voor iedereen bestaat dus niet. Ontdek hieronder waar je allemaal rekening mee moet houden bij de inrichting van een horeca keuken.

Inrichting van een horeca keuken

Hoe je je horeca keuken inricht hangt af van een aantal factoren. Als je vlees, vis, pizza én pannenkoeken aanbiedt heb je een grotere verscheidenheid aan warmtebronnen en bereidingsprocessen nodig dan wanneer je enkel een pannenkoekenrestaurant hebt. Hieronder geven we aan welke factoren invloed hebben op de inrichting van een horeca keuken.

1. Het restaurantconcept

Een sterrenrestaurant heeft een andere keukeninrichting dan een keuken van een fastfoodketen. Ook bepaalt het concept hoe vaak gasten bij je komen eten. Komen ze de hele dag een snelle hap halen of komen mensen ‘s avonds voor een zes-gangenmenu een aantal uren tafelen?

2. Menukaart

De hoeveelheid verschillende (soorten) gerechten op de menukaart speelt ook een grote rol. Met hoeveel verschillende bereidingswijzen werk je? Hoe vaak wissel je van kaart?

3. Het aantal couverts

Hier telt een simpel rekensommetje: een restaurant met 200 couverts heeft een grotere keuken nodig dan een restaurant met 35 couverts. Met uitzondering van restaurants waarbij een gedeelte van de keuken gewerkt wordt met halffabricaten, omdat het bereidingsproces wordt uitbesteed.

Belangrijke aandachtspunten bij inrichting van horeca keuken

Bij de inrichting van een horeca keuken dien je rekening te houden met onderstaande 4 belangrijke punten:

1. Hygiëne

Alle afwerkingen moeten snel en makkelijk worden gedesinfecteerd. De NVWA hanteert strenge regels omtrent hygiëne.

2. Veiligheid

Werknemers moeten in een veilige werkomgeving kunnen werken. Hier kun je in de inrichting rekening mee houden, denk hierbij bijvoorbeeld aan een antislipvloer en goede horeca apparatuur.

3. Ergonomie

Ergonomie gaat over het menselijk lichaam. Beperk bijvoorbeeld loopafstanden door een korte routing te hanteren.

4. Milieu

Houd rekening met het milieu door regelmatig de afzuiginstallatie te reinigen/controleren en energiezuinige apparatuur aan te schaffen.

Horeca keuken inrichten met Royal Matic

We kunnen ons goed voorstellen dat je bij het inrichten van je horeca keuken professioneel advies kunt gebruiken. Royal Matic is gespecialiseerd in het realiseren van vele verschillende soorten complete horeca keukens. Van het ontwerp tot de installatie en onderhoud; niets is ons te gek. Met ruim 20.000 producten en een 24/7 service team heb je aan een adres genoeg! Meer informatie over de inrichting van een horeca keuken? Neem dan contact met ons op.