Meer dan 50 jaar ervaring
Horeca apparatuur oven

Horeca apparatuur - Ovens

Brigitte van Riet

Komende weken gaan we in deze blogs verschillende onderdelen uitlichten over de horeca apparatuur in uw horeca keuken. We beginnen uiteraard met deel één. In deel één gaan we het hebben over de verschillende soorten ovens. Ovens met een grote capaciteit, een kleine capaciteit en alle mogelijkheden die er beschikbaar zijn.

De heteluchtoven

De heteluchtoven is ook wel bekend als de convectie oven. Deze oven is voorzien van ventilatoren die warme lucht laten circuleren rond een gerecht. De ventilatoren bij een heteluchtoven hebben een warmte element wat zorgt voor het circuleren van de warmte. Voordeel hiervan is dat er een gelijkmatige temperatuurverdeling is. Hierdoor kunnen de producten op een lagere temperatuur worden bereid en heeft het een korte bereidingstijd. Circulerende warme lucht heeft een snellere overdracht op het voedsel dan stilstaande warme lucht.

De Combi-steamer

De combisteamer is een oven voor de professionele horeca keuken dat de functionaliteit van een heteluchtoven en een stoomoven combineert. De combi droge hete lucht en vochtige stoom zorgt voor een hoge temperatuur met een hoge vocht gehalte. Een combisteamer is bruikbaar voor vele culinaire toepassingen, zoals bakken, braden, grillen, stomen en stoven. De techniek die hiervoor wordt gebruikt zorgt voor korte bereidingstijden, een zachte bereiding en leidt tot hogere vitamine- en voedingswaardenbehoud.

De Pizza-oven

Er zijn verschillende soorten pizza-ovens, de traditionele steenoven, een hedendaagse oven en de lopende band oven.
De traditionele steenoven is een oven bestaande uit een bak kamer van steen of beton ten behoeve van de bereiding van pizza’s. Traditioneel werden deze pizzaovens gestookt op hout of kool in tegenstelling tot de hedendaagse oven die wordt gestookt op aardgas of elektriciteit.
De lopende band oven wordt veelal gebruikt voor pizzeria’s die in korte tijd een hoge capaciteit nodig hebben. De werking van een lopende band oven is eigenlijk precies hetzelfde als die van een moderne oven alleen worden de pizza’s nu op een lopende band geplaatst.

Magnetron

Een magnetron wordt veelal gebruikt voor het ontdooien van producten die bevroren zijn of het snel opwarmen van gerechten. De magnetronoven is een oven met een onderdeel wat microgolven opwekt. Deze microgolven dringen het product binnen. Deze microgolven uit de magnetron worden omgezet in warmte. Dit onderdeel wat microgolven opwekt heet hoe verrassend 'de magnetron'. Een leuk weetje; Nederlands is overigens waarschijnlijk de enige taal die voor een magnetron de naam magnetron gebruikt. In het Vlaams (België) noemen ze het een microgolfoven en in het Engels is het microwave (microgolf).

Hulp bij kiezen

Wij kunnen het ons goed voorstellen dat het kiezen, inrichten en efficiënt maken van uw keuken een hele uitdaging is. Wij helpen u daarom vrijblijvend om uw apparatuur keuze zo goed mogelijk te maken, bel ons op 070-3178181, mail naar [email protected]. Wilt u de apparatuur eens bekijken? Dat kan! Loop gerust eens binnen in onze showroom en laat u adviseren door onze ervaren adviseurs.