Meer dan 50 jaar ervaring
Koeling in de horeca

Horeca apparatuur - Koeling

Brigitte van Riet

In deze blogs lichten we verschillende onderdelen uit over apparatuur in uw horeca keuken. In het vorige deel van horeca apparatuur blogs hebben we het gehad over de friteuse. Deze week met beginnen we met deel vijf. In dit deel en tevens het een na laatste deel bekijken we de koelingen.

Koelen in de horeca

Een koeling zien we in elke horeca keuken terug. De belangrijkste functie van de koeling in de horeca is het bewaren van voedingsmiddelen die kunnen bederven. Door een betrouwbare en goede kwaliteit apparatuur te nemen wordt het bederfproces van een voedsel enorm vertraagd. Bedorven voedsel kan van kleur en smaak veranderen, maar ook ruik je het vaak aan de geur.

Een koeling kan ook worden gebruikt om dranken gekoeld te houden. Vaak wordt dan gekozen voor bijvoorbeeld een barkoeler, welke onder de bar wordt geplaatst.

Horeca koelkast versus huishoud koelkast

De horeca koelkast verschilt op een aantal punten van een huishoudelijke koelkast. Zo heeft een horeca koelkast meestal een hogere capaciteit en aansluitwaarde dan de huishoudelijke koelkast. Bovendien is de horeca koeling zo uitgevoerd dat de deur vrijwel constant geopend kan worden zonder dat de koude lucht verdwijnt. Door een geventileerd koelsysteem blijft de temperatuur op die manier altijd op hetzelfde niveau. Verder zien we in de horeca keuken ook vaker koelkasten met een rvs deur of eventueel met een glazen deur, zodat de inhoud inzichtelijk is.

Inrijkoelkast en koelcel

Naast de normale ‘bekende’ koelkast met één, twee en drie deuren. Is er ook nog een inrijkoelkast en koelcel. Wat is hier nu het verschil van? Een inrijkoelkast is over het algemeen een stuk kleiner. In een inrijkoelkast kan er doormiddel van een rvs regaalwagen veel gerechten of producten gekoeld worden. Een regaalwagen wordt vaak gebruikt omdat de gerechten dan makkelijk te verplaatsen zijn.

Een koelcel is vaak een stuk groter dan een inrijkoelkast, waardoor we een cel vaak terug zien in de grote horeca gelegenheden. Hier is vaak meer opslag nodig omdat er meer capaciteit nodig is. Na installatie is een koelcel niet meer te verplaatsen dus er moet goed nagedacht worden waar deze zo efficiënt geïnstalleerd kan worden. Door de dikke isolatiewanden is het energieverbruik in vergelijking met een koelkast een stuk lager.

Gekoelde bereidingstools

Wat verder ook vaak gezien wordt in bijvoorbeeld een pizzeria is een gekoelde opzetvitrine. Hier staan alle ingrediënten uitgestald in gastronorm bakken. Op deze wijze liggen alle ingrediënten altijd bij elkaar in de buurt. Daarom is een gekoelde opzetvitrine de ideale bereidingstool voor een pizzeria.

Naast een opzetvitrine wordt ook een makeline veel gebruikt in een pizzeria. Deze werktafel heeft gekoelde kasten of lades en bakken voor ingrediënten en is daarom de meest complete werktafel voor een efficiënte pizzeria. Doordat er in het werkblad een rooster is verwerkt, worden alle overtollige ingrediënten opgevangen. Zodat deze eventueel weer hergebruikt kunnen worden.

Presentatie

Naast dat verschillende gerechten of ingrediënten gekoeld bewaard moeten worden in een keuken kan dit ook als presentatie, bijvoorbeeld in een koelvitrine. Deze zien we vaak terug in een fast food restaurant, maar ook een slagerij, supermarkt of ziekenhuis maakt gebruik van de vitrines. Door dat de producten meteen worden gepresenteerd of verkocht, ziet de klant dat de producten vers worden bereidt of verkocht.

Hulp bij kiezen

Wij kunnen het ons goed voorstellen dat het kiezen, inrichten en efficiënt maken van uw keuken een hele uitdaging is. Wij helpen u daarom vrijblijvend om uw apparatuur keuze zo goed mogelijk te maken, bel ons op 070-3178181, mail naar [email protected]. Wilt u de apparatuur eens bekijken? Dat kan! Loop gerust eens binnen in onze showroom en laat u adviseren door onze ervaren adviseurs.