Meer dan 50 jaar ervaring
Horeca Grill

Horeca apparatuur - Grill

Brigitte van Riet

In deze blogs lichten we verschillende onderdelen uit over apparatuur in uw horeca keuken. In het vorige deel van horeca apparatuur blogs hebben we het gehad over de het fornuis. Deze week met beginnen we met deel drie. In dit deel nemen we de grill onder de loep.

Grillen is een populaire manier van koken en vooral de manier het vlees te bereiden is. Waarschijnlijk is een grillen ook de oudste manier om vlees te bereiden, zoals vroeger al werd gedaan op een kampvuur. Droge hitte wordt toegediend aan het oppervlakte van voedsel en door een grote hoeveelheid directe stralingswarmte zorgt dit voor het snel koken van vlees. De bekendste manier van grillen is natuurlijk de barbecue, iets waar heel Nederland als het kwik al iets boven de 20 graden komt meteen aan begint.

De temperatuur van een grill kan al snel oplopen tot zo'n 250 graden Celsius. Daarom is de grill van speciaal materiaal gemaakt die deze hitte kan verdragen. Dit materiaal is vaak van gietijzer, gietstaal, verchroomd staal of een verbinding van staal, chroom en nikkel. De keuze van het materiaal heeft invloed op de verspreiding van warmte en hierdoor uiteraard de kwaliteit van het gerecht.

Een absoluut kenmerk van een grill zijn de geribbelde platen of roosters. De geribbelde platen zorgen voor een extra geroosterde smaak, die je in een gewone normale pan niet kan krijgen.  Daarnaast zien de gerechten die afkomstig zijn van de grill er een stuk aantrekkelijker uit.

Gas grill

Een gas grill zorgt voor fantastische gerechten en een echte smaaksensatie. Bij een gas grill is de temperatuur makkelijk zelf te bedienen waardoor het vlees niet snel zal aanbranden. Een gas grill is vaak ook een stuk goedkoper in gebruik.

Lavasteengrill

Het verschil met een gas grill en een lavasteengrill, is dat bij een lavasteen grill gebruik wordt gemaakt van lavastenen (hoe verrassend). Dat is meteen één van de grootste voordelen van want door de lavastenen blijft de temperatuur nog lang hoog, terwijl de gasbrander al een tijdje uit staat. Veel chefs waarderen de hoge temperaturen die bereikt kunnen worden met een lavasteengrill.

Elektrische grill

Een elektrische grill is snel warm, koelt snel af en is makkelijk schoon te maken. Het gebruiksgemak van een elektrische grill is zeker een voordeel. Een elektrische grill doet zeker niet onder voor één van de bovenstaande gas grills.

Contact grill

Een contact grill is waarschijnlijk de meest gebruikte grill ook buiten de horeca. De meest bekende gerechten wat met een contact grill gemaakt worden zijn een tosti of panini.  Een contact grill is een dubbele elektrische plaat, waarna het vlees van beide kanten gegrild wordt. Voordeel is dus dat het eten niet elke keer gedraaid hoeft te worden.

Aziatische grill

In de Aziatische keuken wordt vaak een bakplaat als grill gebruikt dit wordt vaak teruggezien in een wok of sushi restaurant. Daarnaast is ook heel typisch voor de Aziatische keuken een grill zonder rand. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld de saté stokjes makkelijk op de randen worden geplaatst waardoor minder kans op ongelukken.

Hulp bij kiezen

Wij kunnen het ons goed voorstellen dat het kiezen, inrichten en efficiënt maken van uw keuken een hele uitdaging is. Wij helpen u daarom vrijblijvend om uw apparatuur keuze zo goed mogelijk te maken, bel ons op 070-3178181, mail naar [email protected]. Wilt u de apparatuur eens bekijken? Dat kan! Loop gerust eens binnen in onze showroom en laat u adviseren door onze ervaren adviseurs.