Meer dan 50 jaar ervaring
Horeca apparatuur fornuis

Horeca apparatuur - Fornuis

Brigitte van Riet

In deze blogs lichten we verschillende onderdelen uit over apparatuur in uw horeca keuken. In het vorige deel van de horeca apparatuur blogserie hebben we het gehad over de oven. Deze week met beginnen we met deel twee. In deel twee gaan we het hebben over de verschillende soorten fornuizen.

De kooktoestellen zijn er in diverse soorten en maten. Er zijn hele kookunits en fornuizen, dit zijn vrijstaande apparaten.

Gasfornuis

Een gasfornuis spreekt eigenlijk voor zich, maar we natuurlijk zit er meer achter. In principe is een professioneel fornuis niet meer en niet minder dan een apparaat wat gebruikt wordt om gerechten te koken door het in aanraking te brengen met warmte. Een fornuis gebruikt altijd een aantal kookplaten met daaronder wel of niet een oven. Wanneer er geen oven onder het fornuis zit noemen we het een kooktoestel. Een gasfornuis is het meest gebruikelijk in de horeca.

Elektrisch fornuis

Een elektrisch fornuis is in principe hetzelfde uitvoerbaar als een gas fornuis met of zonder oven.  Bij een elektrisch fornuis wordt elektriciteit in een weerstand omgezet in warmte; deze warmte wordt gebruikt om de pan op te warmen. Pannen moeten hierbij een vlakke en stevige bodem bezitten. Een elektrisch fornuis is over het algemeen zeer goedkoop, maar niet erg zuinig.

Keramisch fornuis

Een keramisch fornuis is een glazen kookplaat waarbij de pan verwarmd wordt door middel van infraroodstraling. Een voordeel van deze kookplaat is dat de plaat koud blijft en je dus geen extra warmte in de keuken krijgt. Daarnaast speelt als voordeel ook het design mee, het ziet er goed en mooi uit maar is ook makkelijk schoon te maken. Een nadeel van een keramische kookplaat is dat er geen zware pannen op geplaatst kunnen worden. Want dan breekt de glazenplaat.

Inductie fornuis

Een inductie fornuis heeft magnetische spoelen. Wanneer deze magnetische spoelen contact maken met ferromagnetisch materiaal dan ontstaat er warmte. Dit ferromagnetische materiaal zit in de inductiepannen verwerkt. Om deze reden heb je bij een inductie kookplaat andere pannen nodig. Bij inductie is er ontzettend veel rendement op de energie, dit komt omdat alleen de bodem waar de pan op staat verhit wordt. Dit is een rendement van ongeveer 80-90%, afhankelijk van de kwaliteit pannen. Dat betekent dat er maar een klein verlies wordt geleden, iets wat een enorm verschil is vergeleken bij gas waar warmte gedeeltelijk langs de pan gaat.

Hokker / Gasbrander

Een hokker of gasbrander is iets wat we vaak tegen komen in de Aziatische keuken. Een hokker of gasbrander wordt vaak gebruikt om te wokken. Wokken is een manier van koken afkomstig uit China en wordt gedaan in een veelzijdige wokpan met ronde bodem. Een hokker of gasbrander zit vaak ingebouwd in een woktafel. Het inbouwen is een stuk hygiënischer en het werkt een aanzienlijk stuk sneller.

Hulp bij kiezen

Wij kunnen het ons goed voorstellen dat het kiezen, inrichten en efficiënt maken van uw keuken een hele uitdaging is. Wij helpen u daarom vrijblijvend om uw apparatuur keuze zo goed mogelijk te maken, bel ons op 070-3178181, mail naar [email protected]. Wilt u de apparatuur eens bekijken? Dat kan! Loop gerust eens binnen in onze showroom en laat u adviseren door onze ervaren adviseurs.