Meer dan 50 jaar ervaring

Energie besparen en duurzaamheid in de grootkeuken

Johanneke van der Kooij

Als horecakeuken kan de energierekening soms aardig oplopen. En natuurlijk wilt u ook uw bijdrage leveren aan een toekomstbestendig milieu. Maar hoe doe je dat nu, op een makkelijke manier energie besparen in de grootkeuken? Wij geven u een aantal producten die uw energiekosten en milieuimpact beduidend omlaag zullen brengen!

Spoelkeuken: zorg voor een zuinige vaatwasser

Energiebesparing begint in de spoelkeuken. Er gaan natuurlijk dagelijks heel wat borden, glazen en kommen door uw vaatwasser heen. Winterhalter vaatwassers zijn ongelooflijk zuinig. Koopt u een vaatwasser van dit merk, dan komt u in aanmerking voor de energieinvesteringsaftrek. Dit houdt in dat u energiekosten die u maakt van de winstbelasting (BV) of inkomstenbelasting (ZZP/VOF) kunt aftrekken. Het gemiddelde netto voordeel voor een BV is 11% van de investering, en bij een eenmanszaak of VOF 22%.

Bespaar op uw koeling

Ook horeca koelapparatuur is een notoire veelverbruiker van energie, omdat deze vrijwel constant aanstaat. U staat niet altijd stil bij hoeveel koelingen u heeft. Denk hierbij niet alleen aan koelkasten of vrieskasten, maar ook bijvoorbeeld aan koelwerkbanken en gekoelde displays. Wanneer u echt energie wilt gaan besparen op uw koeling, hebben wij een aantal mooie opties voor koelingen in energieklasse B of A; dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Noemenswaardige merken die investeren in energiezuinigheid zijn Gram en True. True loopt al jaren voorop in maatschappelijk verantwoord ondernemen. True heeft in zijn productieketen een lage CO2-uitstoot, door gebruik van duurzame kwaliteitscomponenten. Deze laatste koelingen worden gebruikt door grote ketens in Amerika, zoals Burger King, La Place en op vliegvelden.

Verklein de afvalberg met een voedselvermaler

Wanneer je denkt aan energiebesparing, kom je algauw op het onderwerp duurzaamheid, en daarmee de steeds groter wordende afvalberg. De horecasector staat helaas niet bekend als de meest afvalbesparende sector, maar ja hoe begint u met besparen? Onze tip: begin klein. Als u hier werk van wilt maken, begin dan eens met het aanschaffen van een The Green Machine voedselvermaler. Dit is een machine die wij aansluiten aan uw spoelbak, met aansluitend afvalverwerkingsstation. In plaats van dat etensresten blijven liggen bij het afspoelen, worden deze direct vermalen, ontwaterd, en opgevangen in de afvalbak. Dit is niet alleen praktisch werken, ook verkleint de vermaler het afval enorm: tot wel 80% reductie in volume van het voedsel.

Wilt u advies over het verduurzamen van uw keuken?

Wilt u maatwerk advies over hoe u in uw keuken het beste energie kunt besparen, of deze op een andere manier kunt verduurzamen? Neem contact met ons op, wij adviseren u graag!